Marathon

Voor de marathon is het mogelijk om in de reguliere klasse te starten of wanneer je nog nooit marathon hebt gereden en graag eerst eens zou willen proeven wat het is, kun je in de kennismakingsklasse starten. In de reguliere klasse worden alle marathon hindernissen gereden, is er een bepaalde tijd vastgesteld waarbinnen te rijden en wordt de tijd geklokt. Er zijn 4 of 5 marathon hindernissen en een waterbak. In de kennismakingsklasse krijg je meer tijd, is er een souffleur in het parcours aanwezig die aanwijzingen geeft en mag je zelf aangeven welke hindernissen je evt. niet zou willen rijden.

Er worden drie rondes gereden, deze 3 rondes worden eerst voltooid door de groep en dan gaat de volgende groep van start. Parcoursverkenning is voor aanvang marathon en tussendoor nog een keer. Deze tijden voor verkenning zullen duidelijk aangegeven worden op de startlijst.

De rondes zijn als volgt:

  1. Oefenronde – wordt niet geklokt
  2. Eerste ronde – wordt geklokt
  3. Tweede ronde – wordt geklokt ter verbetering van eerste ronde.

Beste tijd van ronde 2 of ronde 3 telt voor het klassement.

Het is mogelijk om met elke spoorbreedte te starten in deze marathon. Smallere aanspanningen worden gecompenseerd in tijd. In het parcours staat zowel bij de reguliere als de kennismakings klasse een souffleur welke de aanspanning de weg kan wijzen wanneer nodig. Voor aanspanningen waar geen groom op de wagen zit, is het verplicht om een groom in het parcours te hebben. De souffleur zal deze taak ook op zich nemen. Het is dus niet nodig om zelf een groom mee te nemen, maar dit mag uiteraard wel.

Gebruik van hulpmiddelen volgens reglement KNHS, gebruik van cap verplicht. Kleding menner en groom wordt geen specifieke eisen aan gesteld, nette outfit wordt gewaardeerd.